vrijdag 2 mei 2014

Boeken van de maand

En eindelijk is het weer vakantie. Nu hebben we veel meer tijd om dingen te doen waar we anders niet aan toekomen. Lezen bijvoorbeeld, thuis zijn we echte boekenverslinders. Zelf lees ik vooral thrillers. Mijn examen komt er bijna aan, maar toch heb ik de afgelopen maand veel gelezen. Daarom is er hier een overzicht van de boeken die ik gelezen heb in april met de recensies er bij. 
Project Persefone deel 1: Het experiment en deel 2: Het verzet
Soort boek: thriller
Auteur: Michelle Gagnon
Cijfer: 9
Plus: Er gebeurt zo veel dat je het boek nauwelijks weg kan leggen. En zoals bij ieder goed boek zorgt een antwoord weer voor duizend nieuwe vragen, zodat je gewoon niet meer kan stoppen. 
Min: Er worden veel hackerstermen gebruikt, soms is het bijna te ingewikkeld voor een niet-hacker. 

Project persefone is een razend spannende trilogie dat zich af speelt in de VS. Het gaat over de tieners Noa en Peter; professionele hackers die straatkinderen verdedigen via het hacken.


Het Experiment
In het eerste deel 'Het experiment'wordt Noa gebruikt als menselijk proefkonijn om een bestrijdingsmiddel tegen de ziekte Pema te vinden. Ze word als zwerfkind van de straat geplukt en wordt wakker op een operatietafel met diepe snijwonden. Gelukkig weet ze net op tijd aan de bad guys te ontsnappen.
Ondertussen leeft Peter in welvaart bij zijn rijke ouders. Op een dag vindt hij tussen zijn vaders spullen een document over project persefone, als hij er meer informatie over zoekt op zijn hackersmanier wordt zijn deur ingetrapt en stormt er een groep mannen binnen. 
Noa en Peter zijn allebei hackers en ontmoeten elkaar dan ook op een hackersforum, als ze meer over elkaars situatie te weten komen proberen ze elkaar te helpen. Zo komen ze er achter dat er honderden straatkinderen net als Noa tegen hun wil van straat worden geplukt en als experiment worden gebruikt.

Het verzet
In dit deel proberen Peter en Noa zo veel mogelijk kinderen te beschermen en te bevrijden van project persefone. Noa heeft een de groep 'Persefone's Army' opgericht en probeert met deze groep zo veel mogelijk kinderen van de dodelijke operatietafel te redden. Het werkt aardig totdat ze door verraad een grote tegenslag krijgen. En wat gebeurt er met Peters ex Amanda als ze Peter opeens weer terug wil?

De boeken zijn super, alleen zoals bij de meeste trilogies eindigt het met een ongelofelijke cliffhanger. En er komt nog een derde deel aan in 2015. Ik kijk er nu al naar uit. :)

30.000 woorden van Charlie
Soort boek: komedie
Auteur: Kaat Vrancken
Cijfer: 8
Plus: Zelfs in de meest verdrietige stukjes blijf je lachen door de komische schrijfstijl.
Min: Er gebeuren weinig dingen, het gaat vooral om de gedachten en de relaties van Charlie.


Door dit boek kreeg ik het idee van de schrijfmarathon van 1000 woorden per dag een maand lang. Want in dit boek lees je de schrijfmarathon van Charlie, een meisje uit Amsterdam. En ze schrijft over van alles; over haar moeder die net depressief geworden is en over haar vriend Orhan waar ze net mee heeft gezoend en over haar BFF die ook mee doet aan de schrijfmarathon en een fantasieverhaaltje voor haar zusje schrijft. Charlie is een vrolijk en optimistisch meisje, maar het leven is niet altijd zo vrolijk als het lijkt. Orhan blijkt bijvoorbeeld erg jaloers en bezitterig te zijn. Gelukkig weet Charlie dit allemaal van zich af te schrijven met een grote dosis humor.

Van tevoren wist ik niet goed wat ik van dit boek moest vinden, maar het is goed uitgepakt. Het is niet een bijzonder goed boek. Maar het is perfect om je even in een ander leven te verdiepen en alles te vergeten. Het is wel bijzonder dat je zulke moeilijke dingen zo luchtig kan over brengen. Ik ben wel blij dat het niet zo'n zeikverhaal is, maar dat het gewoon een leuk verhaal is om te lezen.

Bloedzusters
Soort boek: Fantasy
Auteur: Jackson Pearce
Cijfer: 7,5
Plus: Het is erg vlot geschreven en je blijft maar doorlezen, ik had het zelfs al binnen een paar dagen uit!
Min: Het is wel een klein beetje voorspelbaar, en het is nogal een standaard weerwolven verhaal. Maar als je niet vaak dit soort boeken leest (zoals ik), is het zeker een aanrader.


Nadat de zusjes Scarlett en Rosie als zes-jarige meisjes zijn aangevallen door een fernis (een soort extreme versie van een weerwolf) die hun oma heeft vermoord, hebben de zusjes nog maar een doel in hun leven; zo veel mogelijk fernis uitschakelen. 10 jaar later benoemen de zussen Scarlett en Rosie zich samen met hun vriend Silas (de boswachterszoon) tot echte jagers. Maar naast het uitmoorden van fernis speelt zich ook nog een ander verhaal af. Want Rosie begint gevoelens te krijgen voor Silas. Scarlett heeft niets door en gaat verder met haar enige hobby, meer slachtoffers zoals hun oma voorkomen door Fernis uit te schakelen. En hoe komt het dat Silas' vader zoveel over fernis weet?

Normaal lees ik niet veel fantasy dingen. Maar dit boek sprak mij wel aan door de buitenkant. Het ziet er modern uit maar het heeft toch iets sprookjesachtigs.
De personages zijn sterk en goed opgebouwd. Maar omdat het soms zo voorspelbaar is wil je de hoofdpersonages het liefst het antwoord toeschreeuwen. Ook al weet je dat het niet veel nut zal hebben. Natuurlijk heeft het wel een happy ending en weten de hoofdpersonages nog net op tijd het geheim te ontrafelen.

Het Vintage Tea Party boek
Soort boek: recepten en DIY- boek
Auteur: Angel Adoree
Cijfer: 9
Plus: Er wordt aan alles gedacht bij de high tea, en de lay-out van het boek mag vooral niet vergeten worden, want het ziet er geweldig uit. Eigenlijk was dat ook de reden dat ik het ging lezen. :)
Min: Zelfs de recepten zijn leuk geschreven en de schrijfster heeft een goede schrijfstijl, maar soms zijn de teksten iets te lang.

 Dit is eigenlijk niet echt een leesboek, maar een receptenboek. Toch wilde ik het er nog even bij zetten. Want dit is het beste receptenboek wat ik ooit gelezen heb. Het geeft echt een vintage sfeer mee. Het zit vol met leuke verassingen, van leuke recepten tot het perfecte uiterlijk van de high tea en van jezelf. Precies zoals het boek zelf als zegt:

'Verwacht: glamour, rozen, konijntjes, sjaaltjes, mooie vrouwen, theepotten, taartschalen, gezelschapsspellen, tips voor haar en make up en niet te vergeten gigantische hoeveelheden betoverende tea-party gerechtjes die geschikt voor een koningin en heel gemakkelijk te maken zijn.'

Ilse


Geen opmerkingen:

Een reactie posten